10 tips om te beginnen met minimaliseren

Doordat we het afgelopen jaar van €85,- per week “moesten” leven en daardoor weinig extra’s konden kopen heb ik nu ook steeds minder de behoefte om spullen te kopen. Ik ben me de afgelopen jaren ook al steeds meer gaan verdiepen in minimaliseren en heb het afgelopen jaar al heel wat spullen het huis uit gedaan. Maar minimaliseren gaat niet alleen over minder spullen, het gaat veel verder dan dat. Bij minimalisme ga je bewust nadenken over de dingen waar je echt blij van wordt en kiezen waar je je tijd, aandacht en energie aan wilt besteden. Minimaliseren geeft mij persoonlijk veel meer rust. Ik gun jou dat ok en daarom deel ik in deze blog 10 tips om te beginnen met minimaliseren.


1. Lees de boeken van Dennis Storm; Weg ermee & Als gezond verstand koning was.
Deze boeken hebben mij heel erg geïnspireerd op het gebied van minimaliseren. Het zijn minimalistische boeken die kort, maar duidelijk omschrijven waar het echt om gaat in het leven. Zelf heb ik het boek in één keer uitgelezen en ben ik na het lezen direct begonnen met ontspullen. Ook het boek buy nothing heeft mij geïnspireerd.

2. Doe een ontspul challenge.
Daag je zelf uit om de ontspul challenge te doen. Zelf ben ik ook op deze manier begonnen met ontspullen. Je hebt verschillende soorten uitdagingen, maar ik zou beginnen met 14 dagen. Op dag één doe je één ding weg, op dag twee twee dingen en op de laatste dag doe je 14 dingen weg. Het hoeft niet iets groots te zijn, het kan bijvoorbeeld ook een pen zijn die het niet meer doet.

3. Stel jezelf de volgende vraag bij nieuwe dingen; 
Vanaf nu vraag je jezelf niet meer wil ik dit hebben? Maar heb ik dit nodig? Vaak heb ik het eigenlijk helemaal niet nodig, maar vind ik het gewoon leuk om iets te kopen. Door mezelf nu af te vragen heb ik dit nodig koop ik veel minder spullen die onnodig zijn.

4. Verjaardagscadeau’s
Voor de kinderen maak ik altijd een lijstje op lijstje.nl met de dingen die ze heel graag willen hebben. Dit lijstje stuur ik rond hun verjaardag door naar familie en vrienden. Op deze manier krijgen ze wat ze echt graag willen hebben en geen speelgoed waar ze waarschijnlijk toch niets mee doen of dat ze al hebben. Soms komt het voor dat een cadeau iets duurder is en vraag ik familie of ze dit gezamenlijk willen kopen. Ook voor mijn eigen verjaardag geef ik meestal aan iedereen door wat mijn wensen zijn of vraag ik een cadeaubon waar ik zelf iets moois van kan kopen.

5. Stel jezelf de volgende vragen bij onstpullen;
Gebruik ik het vaak? Heb ik het nodig? Wordt ik er blij van en zou ik het opnieuw kopen? Ik vind het soms nog steeds lastig om iets weg te doen. Vaak laat ik het dan staan en kijk ik een paar maanden later er weer naar. Heb ik het in die maanden nodig gehad dan laat ik het staan en anders gaat het weg.

6. Doe dubbele spullen weg
Weet je niet waar je beginnen moet? Begin dan met de dingen die je dubbel hebt. Hoeveel heb je echt nodig? Vaak gebruik je er maar één en kan het andere dus weg. 

7. Ga aan de slag met je voorraad kast
Haal alles uit je voorraadkast en koelkast/vriezer en maak alles schoon. Kijk dan wat je nog kunt gebruiken en wat je ook echt gaat opeten. Ik had de eerste keer bijna een vuilniszak vol met producten die allang over datum waren. Koop van producten die in de aanbieding zijn niet teveel in één keer, of je moet ze echt gaan gebruiken. Het is namelijk zonde dat je het straks moet weggooien omdat de houdbaarheidsdatum is verstreken. 

8. Spullen met een speciale waarde
Voor de kinderen heb ik elk een doos waar alles in komt met een speciale waarde. Zo zitten er in deze doos de eerste kleertjes, de eerste knutselwerkjes van school, enzovoort. Ik bewaar niet alle tekeningen en knutselwerkjes en maak hier ook geen foto’s van. Alleen de mooiste/speciale knutselwerkjes en tekeningen bewaar ik. Soms geven we een knutselwerkje aan iemand anders met een verjaardag of maken we van een tekening cadeaupapier.

9. Kledingkast
Veel mensen hebben veel te veel kleren en vaak ook nog eens kleren die ze bijna nooit dragen. Haal alles uit je kledingkast en kijk dan wat je echt graag wil houden. De rest geef je weg of verkoop je via Marktplaats en Vinted. In mijn kledingkast hangen (bijna) alleen nog maar kledingstukken die ik echt heel graag draag. Hierdoor heb ik ook nooit keuzestress en draag ik altijd kleding waar ik echt blij mee ben. Zo nu en dan koop ik iets nieuws of tweedehands. Ik koop dan alleen iets wat van mij het cijfer tien krijgt om miskopen te voorkomen. 

10. Gooi je spullen niet weg
Gooi je spullen niet weg, maar geef ze weg, doneer ze of verkoop ze. Je kunt er vaak iemand anders heel blij mee maken. 


Geef een reactie