Bespaartips babyuitzet

Een baby kost geld

Een baby kost vooral in het begin veel geld. Als je Google mag geloven heb je heel wat spulletjes nodig. Ik hoop daarom dat je iets aan deze bespaartips voor de babyuitzet hebt.

De afgelopen jaren ben ik er wel achter gekomen welke aankopen voor ons echt een musthave zijn en welke aankopen eigenlijk zinloos waren. Ik deel hier vooral mijn eigen ervaring voor een ander kan dit natuurlijk heel anders zijn.

Toen ik zwanger was van onze eerste dochter was mijn contract helaas afgelopen en zat ik met 27 weken al thuis. Omdat ik zwanger was had ik op dat moment geen uitzicht op een nieuwe baan en waren onze inkomsten een stuk lager. Ik kon op dat moment niet alles kopen wat ik leuk vond en kocht daarom alleen de dingen die we echt nodig hadden.

Voor ons was het altijd een verrassing of we een jongen of een meisje zouden en daarom kochten we alles in een neutrale kleur . Om te besparen op de babyuitzet raad ik je sowieso aan om alles neutraal aan te schaffen ook al weet je het geslacht. Zo hebben we het kamertje in een neutrale kleur gesaust en hoefden we dit bij ons tweede kindje niet te veranderen. Ook kleertjes waren voor de eerste weken allemaal in een neutrale kleur en hoefden we bij de tweede ook niet opnieuw aan te schaffen. Verder raad ik je aan om hydrofiele doeken, washandjes en spuugdoekjes zoveel mogelijk in dezelfde kleur te kopen. Wij kochten alles in het wit en bij het wassen kun je mooi alles bij elkaar gooien en op 60 graden wassen. Daarnaast vind ik het persoonlijk onzin om een badje of kinderwagen in een roze of blauwe kleur te kopen, maar dat is natuurlijk ieder zijn eigen keus. Ik koop dit liever in het wit of grijs, zodat je dit later niet weer opnieuw hoeft kopen.

Musthave babyspullen

Eerst deel ik met jullie welke aankopen voor ons echt een musthave voor de babyuitzet zijn en waar we eigenlijk echt niet zonder kunnen. Op nummer één komt voor ons de Familyfix. Misschien wel een beetje een luxe, maar wij vinden het echt ideaal en kunnen eigenlijk niet meer zonder.

Aankleedkussens

Wat wij persoonlijk nog meer erg handig vinden zijn twee aankleedkussens. Wij hebben er één op de kinderkamer liggen en één beneden. Dan hoef je er niet constant mee om te slepen. We kochten zelf de aankleedkussens van de Hema en ook de aankleedhoezen kochten wij bij de Hema. Ik moet eerlijk zeggen dat we de aankleedhoezen alleen in het begin hebben gebruikt. Ik doe nog wel eens een poging maar blijf dan aan het verschonen. Dus persoonlijk vind ik het handiger om geen hoes te gebruiken, alleen wanneer ze nog zo klein zijn.

Bibetta slab

Toen we voor ons oudste op zoek gingen naar een slab kwamen we tot de ontdekking dat de slabben van Bibetta erg handig zijn. We hebben zelf maar één per kind gekocht. Want je kunt deze slabben namelijk heel makkelijk schoonmaken met een doekje. Daarnaast gaan ze één keer per week de wasmachine in en zijn ze dan vaak ook heel snel weer droog. Een slab van Bibetta kost ongeveer tien euro, maar nu vier jaar later is deze slab nog steeds heel mooi en blijft het klittenband stevig. Daarnaast vinden wij het ook erg handig dat deze slab een opvangbakje heeft waardoor niet alles op de grond valt.

Babyfoon met camera

Wat voor ons ook echt een musthave is is een Babyfoon met camera. Ook weer een luxe, maar wij vinden het echt super handig. Onze kinderen huilen namelijk nog wel eens in hun slaap en via de camera kun je dan gelijk even kijken of er ook echt iets aan de hand is of dat ze gewoon liggen te slapen. Zo maak je ze ook niet onnodig wakker. Wij hebben zelf de Luvion easy babyfoon, een goede camera voor niet al te veel geld.

Dr. Brown flessen

En als laatste zijn wij altijd heel erg blij met de flessen van Dr. Brown. Deze flessen worden meestal ook aangeraden in het ziekenhuis, omdat ze door het ventielsysteem darmkrampjes en spugen helpen voorkomen. Ik zag ergens in een checklist staan dat je zes flessen nodig hebt. Persoonlijk vinden wij dat onzin. We hebben zelf de starterskit gekocht en hier hadden we genoeg aan. Eén keer in de zoveel tijd koop je dan een losse speen om te vervangen.

Onzin aankopen voor de baby

Een aantal van deze producten hebben we zelf wel gekocht maar nauwelijks tot niet gebruikt. Zo hadden we een babynestje gekocht. Deze wouden we in eerste instantie gebruiken voor in de wieg, maar toen werd dit door onze kraamverzorgster sterk afgeraden. Zo kan er bijvoorbeeld Rebreathing ontstaan. Rebreathing is het inademen van uitgeademde lucht. Dit bevat geen zuurstof meer, maar koolstofdioxide. Op den duur zou het kindje zelfs kunnen te komen overlijden.  Het babynestje hebben wij daarom ook niet tot nauwelijks voor onze kinderen gebruikt. Soms vond ik het nog wel eens handig voor als ik moest douchen. Dan kon onze dochter even in het nestje liggen als ze wakker was en ik eigenlijk even snel moest douchen. Maar als ik weer moest kiezen dan zou ik het babynestje niet meer kopen. Vergeleken met hoeveel we dit hebben gebruikt zijn ze best prijzig. 

Wat we wel hebben gekocht en eigenlijk nooit hebben gebruikt is een luieremmer. Wanneer wij een luier verschonen gooien we deze eigenlijk gelijk in de container. Wanneer dit ’s nachts gebeurde legden we de luier vaak even op de overloop. In het begin stinken de luiers ook nog niet zo erg dat je er last van hebt. Onze kinderen sliepen al redelijk snel door waardoor we ’s nachts ook geen luiers meer hoeven te verschonen. 

Als je een goede fiets hebt zou ik niet een mamafiets kopen. Ik had zelf een vrij nieuwe fiets en mamafietsen zijn best prijzig als je deze nieuw wilt kopen. De zitjes kunnen ook prima op je eigen fiets en volgens mij hadden ze vroeger ook geen mamafiets.

Nog zo’n onzin aankoop vind ik de flessenwarmer. Wanneer wij ’s nachts een flesje klaar moesten maken dan gebruikten we een thermoskan waar we kokend water in deden en een flesje met koud water. Na een paar keer proberen weet je precies hoeveel warm en koud water je nodig hebt voor de perfecte fles.

De laatste onzin aankoop voor ons waren de veiligheidsspelden. We hebben ze wel gekocht, maar ik heb eigenlijk geen idee waarom. Na bijna vijf jaar liggen ze nog steeds onaangeraakt in de verpakking.

Tweedehands babyspullen

Wij proberen altijd zoveel mogelijk tweedehands te kopen. Zo wouden wij bijvoorbeeld heel erg graag de Bugaboo Cameloon 3 kinderenwagen, maar vonden wij deze nieuw best prijzig. Toen kwamen we dezelfde kinderwagen als nieuw op Marktplaats tegen voor de helft van de nieuwprijs.

Ook de box hebben wij tweedehands uit de buurt gekocht voor maar tien euro! Er zaten een paar beschadigingen op wat ik tijdens mijn verlof zou weg werken, maar dat is er eigenlijk nooit van gekomen en vinden we ook niet zo erg.

De ledikant en commode kochten wij samen voor maar €75,- via Marktplaats. Ze waren ook nog net over geverfd en zagen er daarom nog super netjes uit. 

Verder proberen we altijd zoveel mogelijk van familie en vrienden lenen. De meeste dingen gebruik je maar tijdelijk.

Geef een reactie