Zo bespaar je op de energiekosten

Het afgelopen jaar hebben we veel aanpassingen gedaan om energie te besparen. Dit heeft ervoor gezorgd dat we uiteindelijk 400 m³ minder gas hebben verbruikt ten opzichte van het jaar ervoor. Het mooie weer van het afgelopen jaar heeft natuurlijk ook iets gedaan in de besparingen, maar met onze aanpassingen hebben we ook best veel energie bespaart. Hieronder kun je lezen welke 10 aanpassingen wij hebben gedaan om op energie te besparen.  

1. We hebben een nieuwe Cv-ketel aangeschaft. Onze oude Cv-ketel was bijna achttien jaar oud en hebben we uit voorzorg alvast vervangen. 

2. We hebben het vermogen van de warmte installatie aangepast naar de behoefte van de warmte vraag in de woning (deze stond eerst op 75% en is nu aangepast naar 45%).

3. We hebben de  verwarmingsinstallatie waterzijdig ingeregeld. Dit zorgt voor een lage retourtemperatuur (lager dan 55 graden, dit voor de meest efficiënte van de cv-ketel).


4. We hebben een slimme thermostaar met automatische klokschema via Marktplaats gekocht.

5. Verhoging van de nachtverlaging. Deze stond eerst op 15 graden en nu op 18 graden. Dit zorgt voor meer comfort en lager gasverbruik, dit komt door een constante minimale stooklijn. Vergelijking; een auto die een lange afstand rijdt en daarbij constant heel snel optrekt en afremt verbruikt veel vergeleken met een auto die dezelfde afstand rijdt en een constante snelheid behoudt. (Dit werkt alleen bij een redelijk tot goed geïsoleerde woning).

6. Verwarming op 20 graden en pas aan wanneer nodig. Als we visite hebben dan doen we de verwarming vaak wel een halve graad omhoog. 

7. Door de week gaat de verwarming vanaf 21:30 uur automatisch omlaag en in het weekend vanaf 22:00 uur. 

8. Boven alleen de verwarming van de badkamer aan en alle deuren boven open, zodat de warmte ook naar de andere kamers toegaat.

9. Alleen verwarming aan waar een warmte vraag is. 

10. Tochtstrips bij de bijkeuken (dit kan bij ons nog beter).

Geef een reactie