Hoe “potjes” helpen om meer geld te sparen

Ik laat jullie zien hoe “potjes” helpen om meer geld te sparen. Sinds we in september zijn gestopt met onze uitdaging “leven van €85,- per week” zijn wij gestart met het maken van potjes in onze bankrekening en daardoor hebben we al veel meer kunnen sparen dan voor deze potjes met dezelfde inkomsten. 

Huishoudpotjes klinkt misschien oubollig, maar het geeft ons veel meer overzicht en daardoor houden we ons ook veel beter aan ons budget dan zonder deze huishoudpotjes. Potjes helpen ons om meer geld te sparen.

Gezamenlijke rekening

Zelf hebben wij een betaalrekening en spaarrekening bij de Rabobank. Omdat wij getrouwd zijn in gemeenschap van goederen hebben wij ook een gezamenlijke betaal- en spaarrekening. Dit vinden wij zelf erg overzichtelijk, omdat alles toch van ons samen is en zo weten we precies hoeveel er binnenkomt en uitgaat. Maar voor iedereen is dit natuurlijk anders en je moet doen waar je jezelf het prettigst bij voelt.

Potje voor de auto

In onze spaarrekening hebben wij allerlei verschillende potjes aangemaakt. Zo zijn wij begonnen met het potje auto. Vorig jaar ging onze auto plotseling kapot en werd deze economisch total loss verklaart. Hierdoor moest er dus een nieuwe auto komen. Gelukkig hadden wij een mooie buffer achter de hand waardoor we direct een andere auto konden kopen. Maar hierdoor was wel onze buffer bijna in één keer op en moest deze weer worden aangevuld. Aan de ene kant is een buffer daar ook voor bedoelt maar wij vinden het vervelend dat we onze buffer voor een auto moeten gebruiken. Daarom hebben we toen besloten om voor de auto een speciaal potje aan te maken.

Doordat we beide dichtbij huis werken gebruiken we de auto niet heel erg veel en daarom hebben wij als doel om ongeveer om de vijf jaar een andere auto te kopen. Als we niet weer in dezelfde situatie als vorig jaar terecht komen krijgen we als het goed is nog een leuk bedrag voor de auto. We hebben voor onszelf een bedrag betaald wat we dan ongeveer willen bij betalen voor een andere auto. Dit bedrag hebben we gedeeld door 60 maanden en wat daar uit kwam sparen we nu iedere maand voor de auto. Hierdoor hoeven we over vijf jaar niet weer aan onze buffer te komen wat we zelf wel prettig vinden. Naast de auto hebben wij toen ook gelijk een potje aangemaakt voor de installaties in huis (CV ketel en WTW) en het schilderwerk buitenhuis.

Onze potjes

Naast bovenstaande potjes hebben wij in september ook potjes aangemaakt voor;
• Vakantie
• Leuke dingen
• Kapper
• Cadeaus
• Boodschappen
• Kinderen benodigdheden
• Kinderen sparen
• Beleggen
• Overige kosten

Geld verdelen 

Zodra onze inkomsten binnenkomen bereken ik wat we nodig hebben voor de vaste lasten. Daarna bepaal ik hoeveel geld er naar ieder potje toe gaat. Zo gaat er iedere maand standaard €100,- naar het potje leuke dingen. Van dat geld kunnen we dan die maand leuke dingen doen zoals een dagje weg, ergens lunchen, iets leuks kopen. Sinds corona zijn wij veel meer thuis en doen wij vaak leuke dingen die helemaal geen geld kosten. Hierdoor blijft er dan ook bijna altijd geld in het potje. Dit laten we dan staan en de maand erna komt er weer €100,- bij. Zo doen we dit ook met de andere potjes. Voor boodschappen willen we maximaal €85,- per week uitgeven. De ene maand moet dit bedrag keer vier en de andere maand keer vijf. 

Nadat we weten wat we kwijt zijn aan de vaste lasten en we het geld hebben verdeeld onder de potjes blijft er een bij ons een bedrag over. Dit bedrag gaat naar ons potje vrij te besteden spaargeld. Komende jaar willen we graag van dit geld onze tuin opknappen.

 

hoe potjes helpen met sparen

(Bovenstaande uitje koste bijvoorbeeld geen geld, maar heeft ons wel een hele leuke herinnering gegeven. In deze blog deelde ik eerder al gratis uitjes met kinderen)

Werken met de potjes

Wanneer ik om boodschappen ga boek ik na die tijd het bedrag wat ik heb uitgegeven aan de boodschappen vanuit het boodschappenpotje naar onze betaalrekening. Hierdoor weet ik precies hoeveel ik die maand nog mag besteden aan de boodschappen. De ene week geef ik iets meer uit dan de andere week. Dit hangt ook af van de aanbiedingen op dat moment.

Door deze potjes wordt het voor ons ook een uitdaging om ons aan die potjes te houden. Wij houden wel van een uitdaging en hebben daardoor veel minder de neiging om meer geld uit te geven. Hierdoor komt het bijna niet meer voor dat we het geld van de spaarrekening terug moeten boeken.

Realistisch blijven

Wel is het belangrijk dat je potjes realistisch te maken om het te kunnen volhouden. Voor iedereen is dit weer anders. Wij kunnen bijvoorbeeld makkelijk rondkomen van €85,- per week, want dat hebben we het afgelopen jaar al bewezen. Het budget is wel iets ruimer dan bij onze uitdaging want we hoeven er geen cadeaus en een bezoek aan de kapper ervan te betalen.

Ik hoop dat ik jullie hiermee een goed beeld heb kunnen geven van hoe “potjes” helpen om meer geld te sparen en daardoor zijn geïnspireerd om ook met potjes aan de slag te gaan.

Geef een reactie