Tips om minder te kopen

Vroeger had ik altijd maar de drang om iets te kopen. Wanneer ik naar de stad toe ging kon ik eigenlijk niet met lege handen thuis komen en ging ik net zolang winkelen totdat ik iets gevonden had. De laatste jaren heb ik dat eigenlijk niet meer en daardoor hebben we heel wat geld kunnen besparen. Ik deel daarom mijn tips die jullie ook gaan helpen om minder te kopen.

Schrijf op wat je koopt

Pak een schrift en schrijf vanaf nu alles op wat je koopt. Ook de kleine dingen zoals een broodje van één euro schrijf je op. Hierdoor wordt je er bewust van wat je allemaal koopt en doordat je het opschrijft heb je ook minder de neiging om iets te kopen omdat je je dan soort van moet verantwoorden.

Bedenktijd

Geef jezelf bedenktijd voordat je ook daadwerkelijk iets aanschaft. Vaak als ik iets leuks zie op het internet doe ik het in mijn winkelmandje maar koop ik het niet direct. Als ik het na een week nog steeds zo leuk vind dan koop ik het en anders niet. Meestal ben ik het alweer vergeten en was het blijkbaar toch niet zo leuk en belangrijk als ik in eerste instantie dacht. 

Stel jezelf deze vragen

Stel jezelf de volgende vragen;
– Heb ik het echt nodig?
– Wordt ik er op lange termijn gelukkig van? 
Is het antwoord op deze vragen nee dan koop je het niet en is het antwoord ja dan koop je het wel. Veel spullen geven je maar even een geluksgevoel maar na een paar weken is dat geluksgevoel vaak alweer weg. 

Geef het een cijfer

Geef het product een cijfer. Ik koop (bijna) alleen nog maar producten die van mij een acht of hoger krijgen. Ik spaar nu veel liever voor de producten die ik echt mooi vind en waar ik echt gelukkig van wordt dan al die prulletjes.

 

Tips om minder te kopen
Ruim op

Zelf probeer ik altijd iedere week twintig dingen weg te doen. Hierdoor kwam ik erachter hoeveel spullen we eigenlijk hebben en daardoor heb ik ook veel minder de behoefte om iets nieuws te kopen. 

Een doel

Geef jezelf een doel waarom je minder wil gaan kopen. Bij ons is het begonnen toen we graag een huis wouden kopen en daarvoor zelf een best groot bedrag bij moesten leggen. Doordat we een doel hadden waren we heel erg gemotiveerd om dit doel te bereiken en hadden we minder de behoefte om iets te kopen. Toen we het doel eenmaal bereikt hadden zat dit zo in het systeem dat we nu nog steeds niet de behoefte hebben om veel spullen te kopen.

Bovenstaande tips hebben mij heel erg geholpen om minder te kopen. Ik hoop dat jullie hier ook iets aan hebben!

Geef een reactie