Wij doen aan het Pay Yourself First principe

Je had je aan het begin van het jaar nog zo voorgenomen om nu echt een keer te gaan sparen voor jouw grote droom, pensioen of een mooie buffer. Maar na een half jaar is het jou helaas nog steeds niet gelukt.. Je wil wel graag sparen, maar aan het einde van de maand blijft er nog maar weinig over om opzij te leggen. Herken jij dit? Dan is het Pay Yourself First principe waarschijnlijk iets voor jou!

Wat is het Pay Yourself First principe?
Het idee van het Pay Yourself First principe is om eerst te sparen en daarna pas geld uit te geven. Dus zodra je salaris op je rekening wordt gestort zorg je er eerst voor dat er iets opzij wordt gelegd en kun je het bedrag wat overblijft uitgeven aan de vaste lasten en overige uitgaven. De meeste mensen doen het andersom en kijken aan het einde van de maand pas wat er overblijft en leggen dan dan opzij. Uit ervaring weet ik dat je dan vaak meer uitgeeft dan wat je van plan was, waardoor er nog maar weinig geld overblijft om opzij te leggen voor jouw grote droom, pensioen of buffer.

Hoe doen wij dit
Om te kunnen bepalen hoeveel geld je opzij kunt leggen hebben wij eerst een overzicht gemaakt van onze inkomsten en uitgaven aan vaste lasten. Daarna hebben wij bepaald hoeveel geld wij nog willen uitgeven aan overige uitgaven zoals kleding, vakantie en uitjes. Er blijft dan als het goed is een mooi bedrag over wat je zou kunnen sparen. In onze berekening houden wij ook rekening met onverwachtse kleinere kosten zoals de eigen risico voor de zorgkosten. We rekenen dan iets ruimer, zodat we (bijna) niet aan onze spaarrekening hoeven te komen.

Op onze spaarrekening hebben wij verschillende potjes waar het geld elke maand automatisch naar toe gaat zodra het salaris binnenkomt. Zo hebben we een potje voor onze buffer, uitgaven aan het huis, auto, installaties, extra aflossen aan de hypotheek en schilderwerk voor het huis.

Voor ons werkt het Pay Yourself First principe heel erg goed. Wij sparen op deze manier veel meer dan wanneer wij het andersom zouden doen. Wanneer het al op de spaarrekening staat is de drempel hoger om het geld uit te geven.

Geef een reactie